Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawce – w okresie luty 2020r. do wrzesień 2020r., we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomoc żywnościową oraz uczestnictwo w działaniach w ramach środków towarzyszących. Sprawozdanie poniżej
OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 01.02.2020r. – 30.09.2020r.
CEL PROGRAMU:
Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawce – w okresie luty 2020r. do wrzesień 2020r., we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomoc żywnościową oraz uczestnictwo w działaniach w ramach środków towarzyszących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych. Kryterium dochodowe uprawniające do uzyskania skierowania, na podstawie którego jest wydawana żywność – zgodnie z wytycznymi Ustawy o pomocy społecznej – w okresie realizacji Podprogramu 2019, wynosi:
- 1402,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej,
- 1056,00 zł dla osoby w rodzinie.
EFEKTY:
Pomoc żywnościowa trafiła do 509 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Lubawka.
Dystrybucja paczek żywnościowych odbywała się przez cztery dni w miesiącu, (w trakcie trwania Podprogramu 2019) w godzinach 8.00 – 12.00 w siedzibie Miejsko – Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, z zachowaniem wszelkich środków ostrożności i zaleceń służb sanitarnych .
W związku z wprowadzeniem w miesiącu marcu 2020r. stanu epidemii, wywołanego zakażeniami wirusem SARS – Cov-2, Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawce we współpracy z Ochotniczą Strażą Pożarną w Lubawce, przekazał 123 paczki dla osób będących w kwarantannie domowej.
W ramach realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2019 osobom potrzebującym zostało wydane:
- 18 ton 41060 kilogramów żywności tj. 1895 paczek żywnościowych.
W zakresie Podprogramu 2019 dla 32 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.
Rodzaje warsztatów:
- Kulinarne – 2 spotkania dla 9 uczestników
- Ekonomiczne – 2 spotkania dla 9 uczestników
- Dietetyczne – 2 spotkania dla 14 uczestników
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Paczka żywnościowa składa się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:
1) Artykuły warzywne i owocowe:
- groszek z marchewką 3,20 kg,
- fasola biała 3,20kg,
- koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
- buraczki wiórki 1,05 kg,
- powidła śliwkowe 1,80 kg,
- sok jabłkowy klarowny 4,00 l,
2) Artykuły skrobiowe:
- makaron jajeczny 4,50kg,
- makaron kukurydziany bezglutenowy 1,00 kg
- ryż biały 3,00 kg,
- kasza gryczana 1,50 kg,
- herbatniki maślane 0,80 kg,
3) Artykuły mleczne:
- mleko UHT 7,00 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2,00 kg,
4) Artykuły mięsne:
- szynka drobiowa 2,70 kg,
- pasztet wieprzowy 0,48 kg,
- filet z makreli w oleju 1,53kg,
5) Cukier:
- cukier biały 4,00 kg,
6) Tłuszcze:
- olej rzepakowy 4,00 l,
7) Dania gotowe:
- gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg,
Żywność przekazywana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest bezpłatnie.
Źródło: UM Lubawka / MGOPS


