Strona głównaAktualnościSukces lubawianina Kornela Cyranowskiego na XIII Kulinarnym Rajdzie Mistrzów

Sukces lubawianina Kornela Cyranowskiego na XIII Kulinarnym Rajdzie Mistrzów

28 listopada 2025 roku w Haston Congress Center we Wrocławiu odbył się wyjątkowy XIII Kulinarny Rajd Mistrzów – jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń branży gastronomicznej w Polsce. W tegorocznej edycji rywalizowały najlepsze zespoły kulinarne z kraju, prezentując swoje umiejętności przed znakomitym gronem ekspertów.

Wśród uczestników znalazł się lubawianin Kornel Cyranowski, który wraz z Jakubem Podlewskim reprezentował Restaurację Wierzbowa 15 z Wrocławia. Duet zaprezentował najwyższy poziom kunsztu kulinarnego, zdobywając 2. miejsce w klasyfikacji końcowej.

Jury w znakomitym składzie

Nad przebiegiem konkursu czuwało Jury złożone z najbardziej cenionych postaci polskiej sceny kulinarnej. Potrawy uczestników oceniali:

  • Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury
  • Karol Okrasa – juror prowadzący
  • Robert Sowa
  • Marcin Budynek
  • Wiesław Bober
  • Theo Vafidis
  • Tomasz Purol
  • Mateusz Jarosławski

Tematy kulinarne tegorocznej edycji

Zadaniem zespołów było przygotowanie dwóch dań w ośmiu porcjach:

1. Przekąska ciepła

  • filet z sandacza (ze skórą lub bez)
  • kalafior
  • dowolny ser dojrzewający
  • szczypiorek

2. Danie główne

  • górka cielęca z kością
  • raki w pancerzu (świeże lub mrożone)
  • jasne winogrona
  • świeży estragon

Wyniki końcowe

  1. Chefstable by Ernest Jagodziński – Ernest Jagodziński / Krzysztof Tylkowski
  2. Hotel Altus Palace – Restauracja Wierzbowa 15 – Jakub Podlewski / Kornel Cyranowski
  3. Brasserie Selgros – Krzysztof Klimaszewski / Bartłomiej Drenowski
  4. Forum Kulinarne – Paweł Błaszczyk / Krzysztof Horobiowski

Droga zawodowa Kornela Cyranowskiego

Kornel Cyranowski swoje pierwsze kroki w gastronomii stawiał w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Kamiennej Górze, gdzie kształcił się w zawodzie kucharz. Praktykę zawodową odbywał w cenionej kamiennogórskiej kawiarni „U Leszka”. Krótkie doświadczenie zdobył także w lubawskiej restauracji „Zielona Oliwka”i kamiennogórskiej Restauracji „Grand”. Obecnie rozwija swój talent w Restauracji Wierzbowa 15 we Wrocławiu, gdzie współtworzy zespół młodych, ambitnych kucharzy.

spot_img
spot_img

Musisz przeczytać