28 listopada 2025 roku w Haston Congress Center we Wrocławiu odbył się wyjątkowy XIII Kulinarny Rajd Mistrzów – jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń branży gastronomicznej w Polsce. W tegorocznej edycji rywalizowały najlepsze zespoły kulinarne z kraju, prezentując swoje umiejętności przed znakomitym gronem ekspertów.
Wśród uczestników znalazł się lubawianin Kornel Cyranowski, który wraz z Jakubem Podlewskim reprezentował Restaurację Wierzbowa 15 z Wrocławia. Duet zaprezentował najwyższy poziom kunsztu kulinarnego, zdobywając 2. miejsce w klasyfikacji końcowej.
Jury w znakomitym składzie
Nad przebiegiem konkursu czuwało Jury złożone z najbardziej cenionych postaci polskiej sceny kulinarnej. Potrawy uczestników oceniali:
- Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury
- Karol Okrasa – juror prowadzący
- Robert Sowa
- Marcin Budynek
- Wiesław Bober
- Theo Vafidis
- Tomasz Purol
- Mateusz Jarosławski
Tematy kulinarne tegorocznej edycji
Zadaniem zespołów było przygotowanie dwóch dań w ośmiu porcjach:
1. Przekąska ciepła
- filet z sandacza (ze skórą lub bez)
- kalafior
- dowolny ser dojrzewający
- szczypiorek
2. Danie główne
- górka cielęca z kością
- raki w pancerzu (świeże lub mrożone)
- jasne winogrona
- świeży estragon
Wyniki końcowe
- Chefstable by Ernest Jagodziński – Ernest Jagodziński / Krzysztof Tylkowski
- Hotel Altus Palace – Restauracja Wierzbowa 15 – Jakub Podlewski / Kornel Cyranowski
- Brasserie Selgros – Krzysztof Klimaszewski / Bartłomiej Drenowski
- Forum Kulinarne – Paweł Błaszczyk / Krzysztof Horobiowski




Droga zawodowa Kornela Cyranowskiego
Kornel Cyranowski swoje pierwsze kroki w gastronomii stawiał w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Kamiennej Górze, gdzie kształcił się w zawodzie kucharz. Praktykę zawodową odbywał w cenionej kamiennogórskiej kawiarni „U Leszka”. Krótkie doświadczenie zdobył także w lubawskiej restauracji „Zielona Oliwka”i kamiennogórskiej Restauracji „Grand”. Obecnie rozwija swój talent w Restauracji Wierzbowa 15 we Wrocławiu, gdzie współtworzy zespół młodych, ambitnych kucharzy.


