wtorek, 16 kwietnia, 2024
More
    Strona głównaAktualności gminneProgram Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020

    Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020

    -

    Miejsko –  Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawce –  w okresie luty 2020r. do wrzesień 2020r., we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomoc żywnościową oraz uczestnictwo w działaniach w ramach środków towarzyszących. Sprawozdanie poniżej

    OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 01.02.2020r. – 30.09.2020r.

    CEL PROGRAMU:

    Miejsko –  Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawce –  w okresie luty 2020r. do wrzesień 2020r., we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomoc żywnościową oraz uczestnictwo w działaniach w ramach środków towarzyszących. 

    KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

    Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych. Kryterium dochodowe uprawniające do uzyskania skierowania, na podstawie którego jest wydawana żywność – zgodnie z wytycznymi Ustawy o pomocy społecznej – w okresie realizacji Podprogramu 2019, wynosi:

    • 1402,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej,
    • 1056,00 zł dla osoby w rodzinie.

    EFEKTY:

    Pomoc żywnościowa trafiła do 509 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Lubawka.

    Dystrybucja paczek żywnościowych odbywała się przez cztery dni w miesiącu, (w trakcie trwania Podprogramu 2019) w godzinach 8.00 – 12.00 w siedzibie Miejsko – Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej,    z zachowaniem wszelkich środków ostrożności i zaleceń służb sanitarnych .

    W związku z wprowadzeniem w miesiącu marcu 2020r. stanu epidemii, wywołanego zakażeniami wirusem SARS – Cov-2, Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawce we współpracy z Ochotniczą Strażą Pożarną w Lubawce, przekazał 123 paczki dla osób będących w kwarantannie domowej.

    W ramach realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2019 osobom potrzebującym zostało wydane:

    • 18 ton 41060 kilogramów żywności tj. 1895 paczek żywnościowych.

    W zakresie Podprogramu 2019 dla 32 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono              6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.

    Rodzaje warsztatów:

    • Kulinarne – 2 spotkania dla 9 uczestników
    • Ekonomiczne – 2 spotkania dla 9 uczestników
    • Dietetyczne – 2 spotkania dla 14 uczestników

    ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

    Paczka żywnościowa składa się z co najmniej  trzech artykułów spożywczych  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo  a wchodzących w skład zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:

    1) Artykuły warzywne i owocowe:

    • groszek z marchewką 3,20 kg,
    • fasola biała 3,20kg,
    • koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
    • buraczki wiórki 1,05 kg,
    • powidła śliwkowe 1,80 kg,
    • sok jabłkowy klarowny 4,00 l,

    2) Artykuły skrobiowe:

    • makaron jajeczny 4,50kg,
    • makaron kukurydziany bezglutenowy 1,00 kg
    •   ryż biały 3,00 kg,
    • kasza gryczana 1,50 kg,
    • herbatniki maślane 0,80 kg,

    3) Artykuły mleczne:

    • mleko UHT 7,00 l,
    • ser podpuszczkowy dojrzewający 2,00 kg,

    4) Artykuły mięsne:

    • szynka drobiowa 2,70 kg,
    • pasztet wieprzowy 0,48 kg,
    • filet z makreli w oleju 1,53kg,

    5) Cukier:

    • cukier biały 4,00 kg,

    6) Tłuszcze:

    • olej rzepakowy 4,00 l,

    7) Dania gotowe:

    • gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg,

    Żywność przekazywana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest bezpłatnie.

    Źródło: UM Lubawka / MGOPS

    Ostatnie artykuły

    Ostatnie artykuły