Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020

0
136

Miejsko –  Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawce –  w okresie luty 2020r. do wrzesień 2020r., we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomoc żywnościową oraz uczestnictwo w działaniach w ramach środków towarzyszących. Sprawozdanie poniżej

OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 01.02.2020r. – 30.09.2020r.

CEL PROGRAMU:

Miejsko –  Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawce –  w okresie luty 2020r. do wrzesień 2020r., we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomoc żywnościową oraz uczestnictwo w działaniach w ramach środków towarzyszących. 

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych. Kryterium dochodowe uprawniające do uzyskania skierowania, na podstawie którego jest wydawana żywność – zgodnie z wytycznymi Ustawy o pomocy społecznej – w okresie realizacji Podprogramu 2019, wynosi:

  • 1402,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej,
  • 1056,00 zł dla osoby w rodzinie.

EFEKTY:

Pomoc żywnościowa trafiła do 509 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Lubawka.

Dystrybucja paczek żywnościowych odbywała się przez cztery dni w miesiącu, (w trakcie trwania Podprogramu 2019) w godzinach 8.00 – 12.00 w siedzibie Miejsko – Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej,    z zachowaniem wszelkich środków ostrożności i zaleceń służb sanitarnych .

W związku z wprowadzeniem w miesiącu marcu 2020r. stanu epidemii, wywołanego zakażeniami wirusem SARS – Cov-2, Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawce we współpracy z Ochotniczą Strażą Pożarną w Lubawce, przekazał 123 paczki dla osób będących w kwarantannie domowej.

W ramach realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2019 osobom potrzebującym zostało wydane:

  • 18 ton 41060 kilogramów żywności tj. 1895 paczek żywnościowych.

W zakresie Podprogramu 2019 dla 32 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono              6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.

Rodzaje warsztatów:

  • Kulinarne – 2 spotkania dla 9 uczestników
  • Ekonomiczne – 2 spotkania dla 9 uczestników
  • Dietetyczne – 2 spotkania dla 14 uczestników

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Paczka żywnościowa składa się z co najmniej  trzech artykułów spożywczych  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo  a wchodzących w skład zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:

1) Artykuły warzywne i owocowe:

  • groszek z marchewką 3,20 kg,
  • fasola biała 3,20kg,
  • koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
  • buraczki wiórki 1,05 kg,
  • powidła śliwkowe 1,80 kg,
  • sok jabłkowy klarowny 4,00 l,

2) Artykuły skrobiowe:

  • makaron jajeczny 4,50kg,
  • makaron kukurydziany bezglutenowy 1,00 kg
  •   ryż biały 3,00 kg,
  • kasza gryczana 1,50 kg,
  • herbatniki maślane 0,80 kg,

3) Artykuły mleczne:

  • mleko UHT 7,00 l,
  • ser podpuszczkowy dojrzewający 2,00 kg,

4) Artykuły mięsne:

  • szynka drobiowa 2,70 kg,
  • pasztet wieprzowy 0,48 kg,
  • filet z makreli w oleju 1,53kg,

5) Cukier:

  • cukier biały 4,00 kg,

6) Tłuszcze:

  • olej rzepakowy 4,00 l,

7) Dania gotowe:

  • gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg,

Żywność przekazywana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest bezpłatnie.

Źródło: UM Lubawka / MGOPS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj